Celem tej części badań była analiza porównawcza metabolicznego odcisku stopy soku żołądkowego pozyskanego od pacjentów z nowotworem żołądka oraz pacjentów, u których nie stwierdzono tej choroby (grupa kontrolna). Próbki soku żołądkowego pozyskano od pacjentów i pacjentów kontrolnych z czterech krajów reprezentujących dwa odmienne rejony geograficzne: Amerykę Południową (Brazylia i Kolumbia) oraz Europę Wschodnią (Łotwa i Ukraina). Analizy były wykonywane z użyciem metody chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią masową. W tym kontekście opracowano nowatorską metodę analityczną oznaczania lotnych związków organicznych w soku żołądkowym, a następnie zastosowano ją do scharakteryzowania profili LZO soku żołądkowego pozyskanego od pacjentów z nowotworem żołądka i pacjentów kontrolnych. Analiza chromatograficzna powyższego materiału biologicznego doprowadziła do oznaczenia liczby 2040 lotnych związków organicznych oraz pozwoliła na oszacowanie częstości ich występowania. Na podstawie analiz stwierdzono, że sygnatura chemiczna soku żołądkowego jest bardzo zmienna. Należy podkreślić, że jest to pierwsze badanie opisujące lotną frakcję metabolomu soku żołądkowego uzyskanego od tak dużej liczby pacjentów z nowotworem żołądka z uwzględnieniem różnych grup etnicznych. Dodatkowo, porównanie wzorców chemicznych w analizowanych próbkach umożliwiło identyfikację osiemnastu lotnych związków organicznych o statystycznie istotnych różnicach w stężeniu pomiędzy badanymi grupami. Dziesięć z nich, tj. 1-propanol, 2,3-butanedion, 2-pentanon, aldehyd benzenowo-acetalowy, 3-metylobutanal, butylowany hydroksytoluen, 2-pentylfuran, 2-etyloheksanal, 2-metylopropanal i fenol, występowało na istotnie wyższych poziomach w próbkach soku żołądkowego uzyskanych od pacjentów. Charakterystycznymi LZO dla soku żołądkowego okazały się również benzaldehyd oraz n-nonanal. Z kolei osiem LZO wykazywało obniżone poziomy u chorych w porównaniu do grupy kontrolnej. Związki o podwyższonej emisji mogą być uznane za potencjalne biomarkery nowotworu żołądka.
Dane badawcze zostały wykorzystane w artykule: Mezmale, L., Ślefarska-Wolak, D., Bhandari, M. P., Ager, C., Veliks, V., Patsko, V., Lukashenko, A., Dias-Neto, E., Nunes, D. N., Bartelli, T. F., Pelosof, A. G., Sztokfisz, C. Z., Murillo, R., Królicka, A., Mayhew, C. A., Leja, M., Haick, H., & Mochalski, P. Volatilomic profiles of gastric juice in gastric cancer patients. Journal of Breath Research 2024 ,18(2), 026010. DOI 10.1088/1752-7163/ad324f. ; Programy, w jakich analizowano dane: Agilent MassHunter Unknowns Analysis, Agilent MassHunter Quantitative Analysis
Dziedzina nauk ścisłych i przyrodniczych
Wydział Nauk Ścisłych i Przyrodniczych
Licencja Creative Commons Przekazanie do Domeny Publicznej (CC0 1.0)
Narodowe Centrum Nauki (2021/41/N/ST4/02307)
Aug 7, 2024
Mar 3, 2024
5
https://repozytorium.ujk.edu.pl/publication/11176
Edition name | Date |
---|---|
Gastric juice: dzień 11 | Aug 7, 2024 |